Engelse Springer Spaniël | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Engelse Springer Spaniël

Vriendelijk - Opgewekt - Onvermoeibaar - Gevoelig

Springer spaniel rassendetail 1
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Behoeft werk - Neemt vuil mee naar binnen - Niet graag alleen

Op zoek naar een Engelse Springer Spaniël pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Engelse Springer Spaniël

De typische Springer is vriendelijk, enthousiast, leert snel en erg gehoorzaam. Agressief of timide gedrag zijn niet wenselijk bij dit ras. Het vriendelijke karakter maakt hem een ideale gezinshond, zowel kinderen als andere huisdieren kan hij erg waarderen. Het is een slimme hond met een aangeboren jachtinstinct. Daarom is het belangrijk om hem consequent op te voeden. Naast mentale uitdaging heeft de Engelse Springer ook veel beweging nodig. Als je hem in beide behoefte voorziet, is hij je perfecte kameraad.

Springers moeten van pup af aan goed worden gesocialiseerd met mensen en huisdieren. Ze moeten vanaf jonge leeftijd al goed worden getraind, omdat ze anders hun eigen plan kunnen gaan trekken. In huis zijn het over het algemeen rustige gezinshonden en buiten gezellige actievelingen.

Aandachtspunten

  • Engelse Springer Spaniels houden er niet van om alleen gelaten te worden en kunnen hinderlijke blaffers worden als ze zich vervelen of eenzaam zijn.
  • In de afgelopen jaren zijn er meldingen geweest van Engelse Springer Spaniëls die agressief of overdreven onderdanig zijn. Zorg ervoor dat u uw Springer koopt van een fokker die zijn honden test op gezondheid en temperament.
  • In wezen zijn er twee soorten Engelse Springer Spaniëls: degenen die bedoeld zijn om in het veld te werken en degenen die bedoeld zijn voor shows. Zorg ervoor dat u het verschil kent en het type krijgt dat het beste bij u past.
  • Verwacht niet dat uw Engelse Springer Spaniël een goede waakhond is. Ze blaffen naar geluiden en wanneer er vreemden komen, maar gaan snel zitten en willen een huisdier zijn.
  • Engelse Springer Spaniels zijn ontwikkeld om een ​​groot uithoudingsvermogen en energie te hebben. Zorg ervoor dat u uw hond voldoende beweging kunt geven, anders kan hij nerveus en destructief worden.
  • Sommige Engelse Springer Spaniels kunnen plassen van opwinding of angst wanneer je thuiskomt. De beste manier om hiermee om te gaan, is door thuiskomen heel rustig te maken: niet naar de hond kijken of niet direct aandacht schenken totdat je een paar minuten thuis bent. Als u dit doet, kan uw puppy het gedrag ontgroeien.
  • Zorg ervoor dat u uw Engelse Springer Spaniël aan de lijn houdt wanneer u hem naar onbeschermde gebieden brengt. Je weet nooit wanneer hij een vogel zal zien en wordt overweldigd door zijn instinct om er achteraan te gaan!

De beste eigenaar voor de Engelse Springer Spaniël

De Engelse Springer Spaniël is een hond die zijn eigenaar graag blij maakt. De eigenaar van deze hond moet ervan houden om samen avonturen te ondernemen. De Springer Spaniël heeft veel energie en hoort daarom in een huishouden met een actieve levensstijl thuis. Het is een hond die van nature jachtinstinct in zich kan hebben, waardoor goede training en socialisatie op jonge leeftijd belangrijk zijn. Het leergierige karakter in combinatie met de focus op hun eigenaar, maakt het makkelijk trainbare honden. Ze hebben een zachte maar consequente opvoeding nodig.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Engelse Springer Spaniël

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Ontsteking van de lever met als gevolg een verminderde werking daarvan. Symptomen die optreden zijn onder andere gewichtsverlies, misselijkheid, futloos en geelzucht. Vaak is er een onderliggende oorzaak die moet worden behandeld, in sommige is er geen duidelijke oorzaak voor de hepatitis aanwezig.

Een stofwisselingsziekte waarbij het enzym dat energie produceert uit suiker verminderd actief is. Hierdoor kunnen de spier- en bloedcellen onvoldoende energie produceren wat leidt tot spieraandoeningen en bloedarmoede. De enig mogelijke behandeling is beenmergtransplantatie, dit is een erg invasief traject.

Dit is de meest voorkomende hersentumor bij de hond en ontstaat uit cellen van het hersenvlies. De tumor groeit langzaam en zal geleidelijk aan druk geven op zenuwen, waardoor er neurologische verschijnselen ontstaan. Bestraling van de tumor geeft meestal het beste resultaat.

Een stofwisselingsziekte waarbij het enzym ontbreekt om bepaalde suikers te kunnen afbreken. Hierdoor stapelen de suikers zich op in de cel, met name in de cellen van het zenuwweefsel. Dit geeft neurologische verschijnselen en de hond komt al snel na het zien van de eerste symptomen te overlijden.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Engelse Springer Spaniël heeft een lange, gladde, golvende vacht. Hij komt voor in de kleuren: lever met wit, zwart met wit of deze kleuren in combinatie met tan. De vacht vergt niet veel verzorging, een wekelijkse borstelbeurt en controle op klitten is voldoende. Sommige Springers komen uit een lijn waarbij ze meer haar hebben. Het is raadzaam om deze honden eens in de zoveel tijd naar de trimsalon te brengen.

De Engelse Springer Spaniël met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. Springers doen het meestal goed met kinderen als ze vanaf puppytijd met ze zijn opgegroeid. Oudere Springers die niet bekend zijn met kinderen, kunnen het het beste overweg met kinderen die oud genoeg zijn om te beseffen hoe ze op de juiste manier met honden moeten omgaan.

Springers kunnen goed overweg met andere honden en huisdieren. Laat ze echter niet alleen met kleine huisdieren, want door hun natuurlijke jachtinstinct kunnen ze kleine dieren als prooi zien.

Op zoek naar een Engelse Springer Spaniël pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 12-14 jaar

Kenmerken

Behoeft werk - Neemt vuil mee naar binnen - Niet graag alleen

Op zoek naar een Engelse Springer Spaniël pup?
Bekijk fokkers